2009. augusztus 28., péntek

Popocatepetl – Mexikó

Popocatepetl Mexikó egyik legaktívabb tûzhányója, a fôvárostól kb 60 km-re fekszik. A vulkán a Transz-mexikói vulkanikus öv keleti felén helyezkedik el, északon pedig a Paso de Cortés nevű hegygerinccel az Iztaccíhuatl tűzhányóhoz csatlakozik. Popocatepetl jelentése Füstölgô Hegy, Iztaccihuatlt pedig „az „Alvó Hölgy” néven emlegették, mert egy hátán fekvő nőre emlékeztet az alakja. 

Forrás:www.overbyte.org

Sok sok évvel ezelőtt az aztékok uralkodójának és a feleségének nagy volt a bánata. Ugyan országuk dúskált a javakban, az alattvalók szerették őket, de nem volt kire hagyniuk a trónt, mivel nem született gyerekük. Egy nap aztán a császárnő azt a nagy örömhírt közölte az uralkodóval, hogy hamarosan gyerekük lesz. Az újszülött kislány gyönyörű volt és Iztaccihuatlnek nevezték el, ami azt jelenti, „Fehér Hölgy”. A kislány növekedett és tudta, hogy egy napon ő lesz az aztékok uralkodója. Amikor felnőtt beleszeretett a délceg kapitányba, Popocába. Egy nap az aztékokat megtámadta a szomszéd ország hadserege, így a katonáknak élükön Popoca kapitánnyal indulniuk kellett a harcba. Mielőtt elindult az uralkodó magához hívta és azt mondta neki: „Ha győztesként térsz vissza  a csatából és elhozod nekem az ellenséges hadvezér fejét, neked adom a lányom kezét.”

A harc több hónapig tarott, a  katonák hősiesen harcoltak. Popoca alig várta, hogy visszatérhessen szerelméhez  és övé legyen választottja keze. Volt azonban egy katona, aki gyűlölte Popocát  és titokban üzenetet küldött az uralkodónak. Az állt az üzenetben, hogy a sereg megnyerte a csatát, de Popoca életét vesztette a küzdelemben.  Az uralkodó nagyon elkeseredett, amikor meghallotta a hírt, és amikor a lányával közölte, mi történt, a hercegnő nem bírta abbahagyni a sírást. Bezárkózott a szobájába, nem evett, nem ivott. Néhány nap múlva ágynak esett és belehalt fájdalmába.

A hercegnő temetése napján, mikor az uralkodó család és az alattvalók körülvették a sírt, a távolban harcosok tűntek fel. Amikor közelebb értek, mindenki megdöbbenésére Popoca jött a katonák élén. Az uralkodó elsápadt és így szólt hozzá: „Popoca, hát te élsz? Azt a hírt kaptuk, hogy elestél a csatában és a lányomnak megszakadt a szíve fájdalmában.

Popoca nagyon elszomorodott, elkérte apjától Izta  testét és elvitte a városból. Napokon át vándorolt, amíg egy hegyvidékes területre nem ért. Itt megparancsolta a katonáinak, hogy építsenek egy ravatalt Iztának, rakják tele virágokkal és erre helyezte szerelme testét. Aztán letérdelt Izta mellé és ő is belehalt fájdalmába.

Az istenek látták Popoca áldozatát  és mélyen megérintette őket ez az igaz szerelem. Ezért a két szerelmes testét vulkánokká változtatták. A nagyobb vulkán lett a Popocatepetl, amely azt jelenti „füstölgő hegy”. Ez a vulkán időnként füstöt ereget, amely azt mutatja, hogy még mindig figyeli kedvesét, az oldalán nyugvó Iztaccihuatl-t.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése