2009. augusztus 13., csütörtök

Ság hegy - Celldömölk

A Celldömölk mellett található Ság-hegy egy ötmillió éves bazaltvulkán. A hegyet közelebbrôl megvizsgálva még most is jól felismerhetôek a kitörések nyomai.

A hegy keletkezésének legendája szerint Lucifer egyszer Kemenes felé lovagolt és amit látott, nagyon megtetszett neki. Így szólt az ördögeihez “Gyönyörû ez a vidék, az erdôk sûrûk, a legelôk dúsak, bármerre is nézek csodálatos látvány tárul a szemem elé. Boldogan nézném ezt éjjel-nappal, csak az a baj, nincs itt egy magaslat, ahová felmászhatnék és onnan gyönyörködhetnék. Ördögök, megparancsolom nektek, hogy hordjatok ide annyi követ, amennyit csak bírtok és építsetek ide egy magas hegyet.“

A hét ördög hét nap hét éjjel hordta a köveket, a hetedik este Lucifer felmászott a kôrakás tetejére, körbenézett és belátta az egész vidéket. Ekkor belefújt a sípjába és elkiáltotta magát: ”Ördögök, fejezzétek be a kôhordást és gyertek ide hozzám mind!” A hét ördög amint meghallotta Lucifer parancsát, eldobta a kezében levô követ és futott a hegy tetejére.

Így keletkezett a celdömölki Ság-hegy és a körülötte levô hét kisebb kôhalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése