2009. szeptember 11., péntek

Turrialba - Costa Rica

A 3340 m magas costra ricai vulkánnak három csúcskrátere van. Az egyik kráternél mindig nagyon erôs a fumarolák és a kénes gázok és gôzök  aktivitása.


Forrás: www.panoramio.com

Sok-sok évvel ezelőtt, amikor még a hódítók nem érték el Costa Ricát, csak indiánok éltek ezen a földön, az egyik erôs és bátor törzsfônöknek egy napon gyönyörű kislánya született, Círa. Nagyon boldogok voltak a feleségével együtt, de a boldogságuk nem tartott sokáig, hirtelen meghalt Círa édesanyja. Nagy bánat szakadt a törzsfônök szívére és ettôl a naptól kezdve csak a lányának élt, mindent meg akart neki tanítani, amit ô tudott. Így amikorra Círa  felserdült  ügyes harcos lett, tökéletesen bánt a nyíllal.

Círa nagyon szeretett vadászni, így  egy este kiment a nyilaival felszerelkezve az erdôre. Ment-mendegélt és hirtelen azt vette észre, hogy besötétedett és nem tudja merre jár. Az ôserdô közepén a sûrû fáktól nem találta az utat, nagyon megijedt és kiáltozni kezdett. A hangját senki sem hallotta, csak a vízhang felelt neki. Félelmében leült egy fa tövébe és álomba sírta magát.

Azonban nem egyedül bolyongott az erdôben. Miközben Círa a fa tövében szunyókált, egy fiatalember ért oda hozzá. A Hold ezüstös fényében megpillantotta a lányt és azonnal beleszeretett a szépségébe.  Hirtelen azt sem tudta, hogy hús-vér lányt, vagy egy erdei tündért pillantott meg. Amikor a fiú mellé lépett, Círa felriadt álmából. Ekkor a fiú közelebb lépett és megpróbálta megcsókolni. Cíla megijedt és el akart szaladni, de a fiú gyorsabb volt, a derekánál fogva felkapta és öles léptekkel elindult vele az erdő sûrûjébe.

Amikor a törzsfônök észrevette lány eltűnését, azonnal elindult a leggyorsabb, legügyesebb vadászaival együtt, hogy keressék meg.  A vadászok mentek, amíg egy meredek szurdok partjára nem értek, lent a mélyben jéghideg, gyors sodrású patak futott.

A törzsfônök ekkor megállt és kiabálni kezdett, hátha meghallja a lánya. Az erős hangtól megrezzentek a falevelek, felrebbentek a madarak, de Círa nem hallotta semmit.  Pedig ott állt a szurdok túlsó oldalán, az erős harcos karjai közt. De nem hallhatott semmit, mert a sziklafalak visszaverték a törzsfônök kiáltásait.

A törzsfônök erre megparancsolta a harcosainak, hogy emeljék fel a nyilaikat és célozzanak a fiúra. De amint kilôtték a nyilakat, a fiú és a lány lába alatt szakadék nyílt és a föld elnyelte ôket, a mélybôl pedig gomolygó füst tört elô.

Ezen a helyen a mai napig folyamatosan füstöl a föld. A spanyolok pedig elnevezték  Torre-albának, azaz Hajnal tornyának, mivel a szerelmeseket hajnalban nyelte el a hegy. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése