2009. szeptember 16., szerda

Giant's Causeway - Írország


60 millió évvel ezelőtti vulkán tevékenység eredményeként jött létre ez a kb 40.000 bazaltoszlopból álló terület Írországban. Az egymáshoz szorosan illeszkedő oszlopok többsége hatszögletű, de vannak 4, 5, 7 és 8 szögűek is. A legmagasabbak kb 12 méteresek, de a megszilárdult láva vastagsága helyenként a 28 métert is eléri.


Forrás: www.iacea.com


Finn McCool, az ír óriás Antrim megyében élt és egyik nap összetűzésbe került a szemközt lakó óriással, Fingallal. Amikor egy reggel éppen dolgára indult volna, a skót óriás sértéseket vagdosni hozzá és szidta, mint a bokrot. Nagyon feldühödött ezen Finn, felkapott egy marék földet és megpróbálta hozzávágni a skóthoz. Azonban nem tudott akkorát dobni, hogy a föld keresztülrepüljön a tengeren, így a tengerbe zuhant.


Ezt viszont Fingal nem hagyhatta annyiban, ô egy sziklát kapott fel, és azt dobta Finn felé. Közben azt kiabálta neki: “Szerencséd Finn, hogy nem vagyok jó úszó, mert különben odamennék és úgy ellátnám a bajodat, hogy soha többé nem tudnál még egy marék földet a kezedbe venni!


Finnn dühödten újra és újra lehajolt, újabb és újabb földkupacot kapott fel és hajította Fingal felé. Annyi földet szórt a tengerbe, hogy egy út jött létre és így kiáltott át a skótnak: “Nézd csak, elkészült az út! Gyere át hozzá, ha mersz!”


Viszont mire befejezte az utat nagyon elfáradt, hiszen már egy hete nem aludt, azóta dobálta a földet a tengerbe. Tudta, hogy nincs most elég ereje ahhoz, hogy szembeszálljon Fingallal ezért cselt eszelt ki.


Csecsemőnek öltözött és befeküdt egy bölcsőbe. Amikor skót ellenfele megérkezett Finn kiküldte a feleségét a bejárathoz, aki ezekkel a szavakkal fordult Fingalhoz. “A férjem sajnos nincs itthon, de gyere be, várd meg nyugodtan. Addig legalább megnézheted a mi kicsi, újszülött fiunkat”


Fingal belépett a házba, de amikor a bölcsô felé nézett elszörnyedt. Arra gondolt: “Ha ekkora a kisgyerek, mekkora lehet az apja?”


Ijedten kihátrált a házból és meg sem állt a partig. Kapkodta a lábait, ahogy ment vissza az úton, amelyet Finn épített és maga mögött felkapkodta a köveket, hogy az óriás nehogy követni tudja. Amit fölszedett, egy barlangba hajította, amelyet mai napig Fingal barlangjának hívunk.


Azonban annyira sietett, hogy nem tudta az összes követ felszedni, így az Óriások útja a mai napig látható Írország partjainál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése