2009. július 30., csütörtök

Mount Mazama - Oregon, USA

A Crater Lake a Klamath indiánok számos legendájában szerepel, mivel ez a népcsoport már akkor itt élt, amikor a Crater Lake létrejött. A legendában szereplő két vulkán küzdelme és a tó kialakulása megegyezik a 77OO évvel ezelőtti kitörés geológiai leírásával, amikor a Mount Mazama kitört és a kalderát egy krátertó töltötte ki.


Forrás:www.sou.edu


A földi és égi szellemek gyakran találkoztak egymással és barátságot kötöttek a földi halandókkal. Llao az Alvilág szelleme gyakran jött fel otthonából, felmászott Llao Yaina hegy tetejére, amely alatt élt és amelyet most Mout Mazama néven ismerünk. A hegy közepén egy széles üreg tátongott, ezen keresztül tudott Llao feljönni a napfényre. A hegy teteje olyan magas volt, hogy amikor Llao a hegy tetejére ért, a feje a csillagokat verdeste és rálátott Skell, a jó szellem otthonára, aki a földön élt. Egy nap Llao a hegy tetejéről nézelődött, meglátta a Klamath törzsfőnök lányát, Lohát és azonnal beleszeretett a szépségébe. Szerelme azonban elutasításra talált, mivel Llao csúnya volt és az Alvilágban élt. Dühében, a visszautasítástól elkeseredetten Llao megfogadta, hogy az egész népen bosszút áll. Hatalmas tüzet ontott a Klamath indián falura, megpróbált minden ottlakót elpusztítani. Az indián törzsfőnök Skellhez fordult segítségért.

Skell leszállt az égből és leült a Mount Shasta hegy tetején. Skell és Llao rázták a földet, dörgött és rengett alattuk a hegy. Izzó sziklákkal dobálták egymást, a hatalmas gördülő kövek földcsuszamlásokat okoztak. A vidéket napokig sötétség borította, senki sem tudta mikor van éjszaka és mikor nappal. A föld és az ég összes lakója felsorakozott mögötük, mindenki részt vett a csatában. Az emberek, akik látták ezt a hősies küzdelmet megrettentek a szellemek ereje láttán és meg akarták állítani a istenek vad küzdelmét. A törzs tagjai úgy gondolták, hogy a bűnös életük miatt büntetik őket az istenek az égzengéssel és kőzáporral, ezért áldozatot mutattak be az isteneknek. Két sámán felajánlotta, hogy feláldozzák magukat és a hegy tátongó szájába ugrottak. Amikor Skell meglátta ezt a hősies áldozatot, még keményebben folytatta a harcot. A kitartó küzdelem eredménnyel járt, végül sikerült legyőznie Llaot és letaszította az alvilág legmélyére. Összezúzta a Mount Mazama hegy tetejét, hogy az alvilági szellem ki ne szabadulhasson és örökre földalatti börtönébe zárta. A föld felszínén azonban csöndet és békét akart varázsolni barátainak ezért egy csodálatos, tisztavizű tóval töltötte ki a lezárt kúpot.

1 megjegyzés: