2009. július 25., szombat

Hawaii Nagy sziget

Hawaii szigetén öt vulkán található, amelybôl napjainkban kettô mûködik: a világ egyik legaktívabb vulkánja, a Manua Loa és a jóval kisebb méretû Kilauea. A Nagy-sziget a kilenc jelenlegi kerületének egyike Puna. A sziget keleti partján fekvő területet gyakran önti el láva, de nyugodt időszakokban szőlő és gyümölcs terem a lankáin.


Forrás: www.best-of-hawaii-directory.com


Élt régen Puna terület törzsfőnöke, aki semmi másról sem tudott beszélni, csak a saját birodalmáról. Bármerre járt, Punát dicsérte. Mindenkinek csak azt mesélte, milyen gyönyörű az ő vidéke. A kerteket és mezőket olyan pázsit borítja, mintha szőnyeg lenne, ezeket pedig hatalmas erdőségek övezik. Az emberek nem győzték figyelmeztetni: ” Vigyázz a szavaidra, gondold el, mi lesz, ha ezt Pelé meghallja. Az istennő nem szereti azokat, akik kérkednek.”

A törzsfőnök azonban így válaszolt: „Nem félek én senkitől! Az istennő különben is fent él a hegy tetején, egy üreg belsejében. Nem törődik ő mással, csak a tűzzel. Az én vidékemet nem bánthatja, gonoszsága hozzánk nem érhet el.” Majd tovább büszkélkedett és dicsérte a csodálatos földjét, Punát. „Az én földemen minden növény megterem, hatalmasra nőnek a zöldségek és édes gyümölcsöktől roskadoznak a fák. A banánok fürtökben lógnak fákról és lábunk alatt burjánzik a burgonya. Itt a legédesebb a cukornád és mindenhol finom illat száll. Ha a tengerészek a parthoz közel hajóznak, orrukat megcsapja az édes virágillat. Még a madarak is a mi fáinkat szeretik a legjobban, itt gyűjtik az édes nektárt. Egy szó mint száz, Puna a világ legszebb földje”

Egy bölcs pap meghallotta ezeket a szavakat és így figyelmeztette a törzsfőnököt: „Vigyázz, mert szavaid feldühítették Pelét. Meglátod, az istennô bosszút áll. Mire hazaérsz, semmi sem marad szeretett földed szépségéből.

„Ugyan már!” vágott vissza a törzsfőnök. „Nem ijedek meg a szavaidtól és nem félek Pelé istentől. Semmi baj nem érheti Punát.”

Bármennyire is erősnek mutatta magát a törzsfőnök, belül azért megijedt, hiszen ismerte az istennô haragját. Ezért amilyen gyorsan csak az evezők bírták, visszatért a szülőföldjére. Amit a csónakja partot ért, kiugrott, felszaladt a legközelebbi dombra és körülnézett a gyönyörű földjén.

A szépségből azonban nem sok maradt. A tájat fekete füst borította, a vastag füstfelhő mögül néha előbukkant a táj. De a törzsfőnök ekkor sem a kies mezőket és kerteket pillantotta meg. Széles, fekete lávafolyamot látott, amely beborított mindent. Nem virágzó fákat látott, hanem izzó faágakat. A szél nem a virágok édes illatát hozta, hanem a füst keserű szagát.

A törzsfőnök ekkor már tudta, hogy igaz volt, amit a bölcs pap mondott, Pelé dühös lett a kérkedése miatt. Későn jött rá, hogy senki és semmi sem menekülhet Pelé istennő haragja elöl.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése