2009. október 11., vasárnap

Matupi - Pápua Új Guinea

Pápua Új Guinea Óceánia egyik tagállama, geológiailag nagyon fiatal terület. Két kőzetlemez találkozásánál fekszik, a Tűzgyűrű része. A Matupi 1994 szeptemberében tört ki utoljára, amikor teljesen megsemmisítette a mellette fekvő települést, Rabault.


Forrás:  www.newguineagold.ca

Élt egyszer egy jóságos ember a Matupi hegy lábánál. Éjszakákon keresztül járta a környéket és figyelte, kinek van szüksége segítségre. Ha a halászok kimentek a tengerre a halakat a hálójukba terelte. A veteményeket jól termővé, a gyümölcsfák gyümölcseit édesebbé, nagyobbá tette. A vihart lecsendesítette, a szelet és esőt elállította. Mindenki nagyon szerette emiatt, a házak kapui mindig nyitva álltak előtte. Ha éhes volt, mindenki szívesen látta ebéddel és ha gyümölcsre támadt kedve bármelyik kertbe bemehetett és szedhetett a fákról.

A faluban élt azonban egy  gonosz öregasszony is. Az a hír járt róla, hogy egy kisfiút is megölt, mert a fájáról egy mangót leszakított.

Amikor a jóságos férfi ezt meghallotta, megígérte a falubelieknek, hogy megpóbálja a gonosz asszonyt eltávolítani a faluból. A falubeliek nagyon megörültek ennek, hiszen féltek az asszonytól, de eddig nem tudták hogyan szabadulhatnának meg tőle. Így azonnal felajánlották a férfinek, hogy ha sikerül neki, akkor hatalmas lakomát rendeznek neki, ahol nemcsak zöldség és gyümölcs, hanem mindenféle főtt és sült étel lesz, amit csak kíván.

A következő nap a férfi és a falu apraja-nagyja megjelent az asszony háza előtt. Elkezdték szidalmazni és mindenki hangosan kiabált. Az asszony először megpróbált visszavágni, de aztán megunta a szócsatát és ott akarta hagyni a tömeget. De ekkor egy hatalmas kéz nyúlt le az égből és felemelte az asszonyt a magasba. Az emberek egy ideig tátott szájjal bámultak, azonban mikor nem láttak semmit, hazabandukoltak.

Másnap azonban, amikor felébredtek nagyon  meglepődtek. Az addig csendes Matupi vulkán fekete füstöt eregetett. A falusiak ekkor azt mondták: "Biztos, hogy a gonosz asszonyt elnyelte a hegy és most a kráter mélyén főz, csak ez okozhatja a füstöt. Ha pedig főz, ő is adhat a mi jótevőnknek meleg ételt, nem kell, hogy mi főzzünk neki,  vagy adjuk neki a zöldségeinkből és gyümölcseinkből."

Ettől kezdve senki sem hívta meg ebédre, az emberek gyorsan elfelejtették jócselekedeteit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése